donderdag 23 december 2010

De linkerlong

Een rustige dag eindigde weer met enige hectiek. Jordi was nog niet weg of de paniek sloeg toe toen verpleging en dokters merkten dat de beademing niet goed ging. Geen kwestie van 'fine tuning' meer, maar domweg geen opname van zuurstof. Dus: oorzaken uitsluiten (verstopping van beademingsbuis, ligging) en uiteindelijk uitkomen bij de diagnose 'klaplong.' Inderdaad: de foto toont aan dat de linkerlong ingeklapt is. Behandeling ter plekke: lucht weghalen met een spuit (Jop kent de details en de trucs in deze) en een drain inbrengen die de lucht wegpompt terwijl door een waterslot een vacuum ontstaat. Mooie foto na afloop: boel weer in orde.
Het klinkt simpel en het leek ook allemaal vlot te lopen (dankzij het adequate en vakkundige ingrijpen van personeel), maar het was weer spannend. Alweer. En dus nog een keer rond het bed met voor je ogen een worstelende vent op zoek naar lucht. En de eigen angst. Gelukkig dat Jop zo eigenwijs en vooral standvastig is er bij te blijven totdat hij door een chirurg gevraagd wordt zich te verwijderen van het toneel. "Ik moet hem gewoon helpen door er bij te blijven," en zo is het natuurlijk ook.

Volgens dokter Niels moeten we er rekening mee houden dat ook de rechterlong zal inklappen, waarna dezelfde procedure volgt. Oplettendheid van verpleging dus geboden. Maar dat zit denk ik wel goed.
Intussen is Anner in het bezit van een drietal drains, die nadelen (infectie) met zich brengen, maar gelukkig ook de mogelijkheid hebben om de organen te 'spoelen.' (NaCl 0,9%)  

Wat betreft de operatie van gisteren: de artsen zijn voorzichtig positief over het resultaat. De kweek die is genomen van weefsel in het hart liet geen staphylococ bacterie zien. Het kan zijn dat dat er morgen anders uitziet, maar wanneer er veel bacterieen hadden gezeten dan hadden ze zich nu al in de kweek getoond. Verder: geen koorts en een beter uitziende Anner.
Maar wat een gevecht.
Arnoud

1 opmerking:

  1. Het is ongelooflijk om te lezen wat een strijd die jongen levert! Hij is voortdurend in mijn gedachten. Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk het voor jullie moet zijn. Ik wens jullie heel veel sterkte voor de komende tijd en ik hoop dat Anner zo door blijft knokken. Wat een kanjer!

    Groetjes Karin
    (Rotaract)

    BeantwoordenVerwijderen