vrijdag 31 december 2010

Jaarwisseling

We zijn er helemaal niet mee bezig en toch wisselt het jaar. Een dag en een nacht als alle andere, de hele maand december al gekleurd door wat er met Anner en ons gebeurd.
Vandaag is Anner (alweer voor de derde keer deze maand) bijgekomen. Door de slaapmedicatie en sedatie heen openden zijn ogen en richtte hij zijn blik op ons en zijn omgeving. Dit keer veel rustiger dan de beide vorige keren. Oom Cees (met zijn zware stem en ook een business man) wekte de meeste herkenning op: een beweging met het hoofd en een duidelijke blik van verstandhouding. Martine (zij kwam met heerlijke oliebollen voor ons) natuurlijk ook: zij kroelde door zijn haar en Anner gebaarde haar daar niet mee op te houden.
In de basis rust en geen paniek. Wat er door hem heen gaat weten we niet, maar het voelt goed. En in elk geval herkenning en contact.

Op de valreep van het nieuwe jaar schreef Virry ons een kaart met daarop een gedicht getiteld 'Hoop.' (Vaclav Havel)  Een begrip waar wij dagelijks mee worstelen. Het gedicht sluit af met de regels: "Het is de zekerheid dat iets zinvol is, onafhankelijk van de afloop, onafhankelijk van het resultaat." Misschien is dat het wel. En het komt opmerkelijk dicht bij de regels die Jordi afgelopen dinsdag voor vertrek naar Mexico naar ons sms'te: 'hoe het ook afloopt, Anner is van grote betekenis, voor mij en voor velen rondom hem.'

We gaan nog even naar de stelling om het vuurwerk boven Groningen te bewonderen, om daarna het nieuwe jaar vol goede moed in te gaan.
Met voor iedereen de beste wensen gewenst!
Arnoud

8 opmerkingen:

  1. ik vier feest van het nieuwe jaar maar ben met mijn gedachten ook bij jullie!
    Boris

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat de kleine sprongetjes voorwaarts van de afgelopen dagen zich in dit nieuwe jaar voort zullen zetten! Vandaag brandt er hier weer een kaarsje voor Anner en voor jullie.
    Shariselle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb veel bewondering voor jullie kracht en optimisme. Al het goede voor het nieuwe jaar!!! Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wens jullie veel lichtpuntjes toe in 2011! Alle goeds gewenst!
    Jolien (Rotaract)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kleine positieve stapjes die Anner maakt in 2011! Wat fijn dat er zoveel rust was. Wij wensen jullie een jaar met hoop, kracht en liefde met Anner in jullie midden.
    Groetjes Anniek en Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve mensen, wij lezen jullie woorden en proberen ons te realiseren wat dit allemaal voor jullie betekent.Wat zijn jullie sterk in jullie liefde en moed. Ongetwijfeld kan Anner, daar waar hij is, voelen dat jullie hem dragen en coachen en omringen met jullie liefde. Wat moet het heerlijk zijn zo'n blik van herkenning te zien na die lange lange bange nacht. Ik wens jullie: vrede en alle goeds. Dat God jullie mag zegenen. Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Rachel,Jop,Margreet en Arnoud,
    Willen jullie Anner een zoen van ons geven in dit Nieuwe Jaar!!
    En deze...xxxx...zijn dan voor jullie!
    Meta en Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het proeft op afstand een klein beetje als op adem komen. Wat een kracht tonen jullie. Het licht brandt ook weer in dit nieuwe jaar voor jullie alle vijf. Alle goeds toegewenst.
    Hanneke en familie

    BeantwoordenVerwijderen