zaterdag 8 januari 2011

Natte vingerwerk rondom de long

Niet goed dus. Het ging vanochtend al niet goed en het werd eigenlijk steeds minder. De beademingsdrukken moesten weer omhoog en de saturatie werd weer slechter. Dus: overleg. Intensivisten, thoraxchirurgen, fotografen, zaalartsen: om de tafel en rondom computerbeelden langdurig in overleg. Want: ingrijpen of niet ingrijpen? En zo werd het opnieuw een 'latertje' vanavond. Want pas rond 20 uur wordt besloten toch in te grijpen. De dokter die een aantal weken de open hartoperatie 'deed' (in haar kregen wij toch een soort van vertrouwen) had naar eigen zeggen de twijfelachtige eer de klus te klaren. Het opnieuw draineren van de linkerlong die behoorlijk beschadigd is, is geen gemakkelijke zaak. Dat blijkt ook na uitleg ver hoe dat draineren nou eigenlijk gaat. Bij een 'gewone' klaplong is dat een kwestie van een buis inbrengen en aanzuigen totdat het longvlies mooi aan het borstvlies ligt. Na korte tijd is er dan sprake van heling en kan de buis/drain verwijderd. Anner zijn klaplongen zijn zeker niet gewoon (dat mag duidelijk zijn) waardoor het inbrengen van de buis en het passeren van het borstvlies risicovol is. Daarbij komt dat je de door de hele ziektegeschiedenis ontstane holten kapot kunt prikken met de gevolgen van dien. "Ons werk is voor een groot deel ook natte vingerwerk," zegt een dokter over de hele procedure. Bescheidenheid siert de mens, nietwaar?
Enfin: onze thoraxdokter heeft de klus naar tevredenheid geklaard wat ook de foto's aantoonden. De beademingsdruk kon direct omlaag en de ademhaling, die de hele dag hoog en zeer frequent, uiteindelijk meer dan 40 keer per minuut, was is weer veel rustiger.
Na de operatie is Anner weer snel boven water en niet van plan te gaan slapen. Hij communiceert met handen en voeten (letterlijk) helder en vooral Rachel weet de juiste vragen te stellen waarop hij goed kan antwoorden. Gelukkig ligt hij even later met de ogen dicht op bed.

Opnieuw een lange dag op de intensive care.
Vanmiddag bezocht Rachel de verjaardag van Boy, de vader van vriendin Sterre. Precies zes weken geleden deed zij hetzelfde ter ere van de verjaardag van Sterre zelf. Die avond werd Anner opgenomen. Wie had toen gedacht dat zijn opname zo lang zou duren...
Arnoud

1 opmerking:

  1. Jeetje, jongens, wat een spannende dag weer. En wat een goede afloop, dankzij die vakkundige en moedige mensen. En gelukkig ontbreekt het Anner niet aan moraal. Verder op de stijgende lijn, nu. Bär, Jan en kinderen

    BeantwoordenVerwijderen